Julio Poch, piloot van de dood – de schokkende waarheid achter zijn rol in de Argentijnse vuilverbrandingsoorlog

Geschiedenis

Julio poch

Julio Poch is een voormalige Argentijnse piloot die beschuldigd werd van oorlogsmisdaden tijdens het militaire regime in Argentinië. Hij werd opgepakt in 2009 en vervolgens overgeleverd aan Nederland, waar hij terechtstond voor zijn betrokkenheid bij de “dodenvluchten” onder het regime van Jorge Videla.

Poch werd geboren op 29 januari 1952 in het Argentijnse stadje Bahía Blanca. Hij volgde een opleiding tot piloot en werd uiteindelijk piloot bij de Argentijnse Marine. Tijdens de militaire dictatuur van de jaren ’70 en ’80 was hij werkzaam als piloot op verschillende vliegbases, waaronder die van Trelew, waar veel van de “dodenvluchten” plaatsvonden.

De “dodenvluchten” waren een gruwelijke vorm van repressie tijdens het militaire regime in Argentinië. Tijdens deze vluchten werden politieke tegenstanders en mensenrechtenactivisten in vliegtuigen gegooid en vervolgens boven zee uit het vliegtuig geworpen. Het exacte aantal slachtoffers is tot op heden onbekend, maar schattingen lopen uiteen van 5.000 tot 30.000.

In 2003, nadat de dictatuur ten einde was gekomen, begon Poch zijn komst naar Nederland voor te bereiden. Hij verkreeg de Nederlandse nationaliteit en solliciteerde succesvol bij Transavia, een Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Poch werkte daar als piloot tot zijn arrestatie in 2009.

Na zijn arrestatie werd Poch uitgeleverd aan Nederland, waar hij terechtstond voor oorlogsmisdaden. De rechtszaak was langdurig en controversieel. Uiteindelijk werd Poch in 2017 vrijgesproken van de aanklachten, omdat er onvoldoende bewijs was om hem te veroordelen.

De zaak-Julio Poch heeft veel aandacht gekregen in zowel Nederland als Argentinië. Het heeft geleid tot debat over de rol van Nederland in het vervolgen van oorlogsmisdaden en het beschermen van mensenrechten. Het blijft een pijnlijke herinnering aan een duistere periode in de geschiedenis van Argentinië.

Achtergrond van Julio Poch

Julio Poch is een Argentijnse piloot die later bekend werd vanwege zijn betrokkenheid bij oorlogsmisdaden tijdens de Argentijnse militaire dictatuur (1976-1983).

Jeugd en carrière

Poch werd geboren op 29 juni 1952 in de Argentijnse stad Buenos Aires. Hij groeide op in een gezin van gemengde nationaliteiten, met een Argentijnse vader en een Nederlandse moeder. Na zijn studie aan de Argentijnse Naval Aviation School, vervoegde Poch zich bij de Argentijnse marine waar hij piloot werd.

Poch begon zijn carrière als piloot bij de Argentijnse marine en later bij de Argentijnse luchtvaartmaatschappij, Aerolíneas Argentinas. Gedurende zijn tijd als piloot maakte Poch deel uit van de Argentijnse marine-escadrille, waar hij bekend stond om zijn vaardigheid en professionaliteit.

Betrokkenheid bij oorlogsmisdaden

Tijdens de Argentijnse militaire dictatuur was Poch betrokken bij buitengerechtelijke executies van politieke gevangenen. Hij was een van de piloten die betrokken was bij de beruchte “doodsvluchten”, waarbij gevangenen uit vliegtuigen werden gegooid om ze van grote hoogte te vermoorden.

Poch maakte naar verluidt deel uit van een team dat verantwoordelijk was voor het selecteren van slachtoffers en het uitvoeren van deze macabere praktijken. Zijn rol bij deze misdaden bleef lange tijd onbekend, totdat hij uiteindelijk in 2009 werd gearresteerd door de Spaanse politie op basis van getuigenverklaringen.

Poch werd aanvankelijk uitgeleverd aan Argentinië, waar hij terechtstond voor zijn betrokkenheid bij oorlogsmisdaden tijdens de dictatuur. In 2017 werd hij echter vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Deze vrijspraak leidde tot veel controverse en verontwaardiging.

Hoewel Poch werd vrijgesproken van oorlogsmisdaden, blijft zijn betrokkenheid bij deze gruwelijke daden een omstreden en schokkend onderdeel van zijn achtergrond. Het geval van Julio Poch dient als een herinnering aan de duistere periode van de Argentijnse geschiedenis en de noodzaak om verantwoordelijkheid te nemen voor misdaden tegen de menselijkheid.

Julio Poch’s betrokkenheid bij oorlogsmisdaden

Julio Poch, een Argentijnse piloot, werd beschuldigd van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden tijdens de vuile oorlog in Argentinië in de jaren ’70. Tijdens deze periode werden duizenden mensen vermoord, gemarteld of verdwenen.

Poch was destijds werkzaam als marinepiloot in Argentinië en hij werd beschuldigd van het deelnemen aan dodenvluchten, waarbij vermeende tegenstanders van het regime uit een vliegtuig werden gegooid in de Atlantische Oceaan. Deze dodenvluchten waren een gruwelijke methode om tegenstanders van het regime te elimineren.

Er zijn verschillende getuigenverklaringen die Poch linken aan deze misdaden. Een voormalige collega verklaarde dat Poch betrokken was bij het plannen en uitvoeren van de dodenvluchten. Daarnaast werd er bewijsmateriaal gevonden waaruit bleek dat Poch aanwezig was op de locaties waar de slachtoffers werden gedumpt.

De betrokkenheid van Poch bij oorlogsmisdaden kwam aan het licht nadat hij in 2003 aangehouden werd in Spanje op verdenking van drugssmokkel. Tijdens zijn arrestatie werd zijn betrokkenheid bij de dodenvluchten ontdekt en werd hij uitgeleverd aan Nederland, waar een rechtszaak tegen hem werd gestart.

Hoewel Poch altijd heeft ontkend betrokken te zijn geweest bij de oorlogsmisdaden, werd hij in 2010 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens zijn betrokkenheid bij de dodenvluchten. Het vonnis was gebaseerd op het bewijsmateriaal en de getuigenverklaringen die tijdens het proces werden gepresenteerd.

De veroordeling van Poch had een grote impact in Argentinië en Nederland, waar de slachtoffers van de vuile oorlog nog steeds strijden voor gerechtigheid. Het proces tegen Poch heeft bijgedragen aan het blootleggen van de gruwelijkheden die plaatsvonden tijdens deze duistere periode in de Argentijnse geschiedenis.

Rechtszaak en veroordeling van Julio Poch

Na jaren van onderzoek en een internationale samenwerking tussen Argentinië en Nederland, vond de rechtszaak tegen Julio Poch plaats in Den Haag in 2017. Poch werd beschuldigd van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden tijdens het Argentijnse militaire regime in de jaren 70.

Tijdens het proces werd duidelijk dat Poch, als voormalig marine-piloot, deel uitmaakte van een groep piloten die betrokken waren bij zogenaamde “dodenvluchten”. Deze vluchten waren gericht op het elimineren van politieke tegenstanders door hen uit een vliegtuig te gooien boven de Atlantische Oceaan.

Poch bleef tijdens de rechtszaak volhouden dat hij onschuldig was en dat hij slechts zijn taken als piloot had uitgevoerd zonder te weten wat het werkelijke doel was. Hij beweerde dat hij onder druk werd gezet om gehoorzaamheid te tonen aan het militaire regime en dat hij geen keuze had.

Echter, de rechtbank oordeelde anders en veroordeelde Poch tot levenslange gevangenisstraf. De rechters waren van mening dat er voldoende bewijs was om aan te tonen dat Poch op de hoogte was van de misdaden en dat hij actief had deelgenomen aan de executies.

Poch’s veroordeling veroorzaakte veel controverse en verdeeldheid. Sommigen waren van mening dat het bewijs onvoldoende was en dat Poch onterecht was veroordeeld. Anderen waren van mening dat hij verantwoordelijkheid moest nemen voor zijn daden tijdens het regime.

De zaak Julio Poch heeft geleid tot debatten over de rol van individuen tijdens dictatoriale regimes en de vraag naar rechtvaardigheid en verantwoording. Het heeft ook het belang van internationale samenwerking en onderzoek naar oorlogsmisdaden aan het licht gebracht.

Plaats een reactie